Om Qigong

Taijiwuxigong er en form for qigong helseøvelser som ble utviklet direkte fra Taijiquan for å bekjempe belastninger og helseproblemer knyttet til vår tids moderne livsstil.

Systemet ble utviklet av Dr Shen Hongxun. Det er lett å lære, er en sikker og effektiv healing metode for fysiske og følelsesmessige utfordringer, samt at det gir grunnprinsippene for healing av andre.

Taijiwuxigong er koblingen mellom Qigong (Chi Kung) og Taijiquan (Tai Chi Ch’uan). Det vekker energien, Qi, som blir utnyttet innenfor praktisering av Qigong, Taijiquan og andre former for energiarbeid. Systemet bruker både stillestående og bevegelsesøvelser til å fremme spontan intern Qi bevegelse.

Spontane Bevegelser 

Spontan bevegelse er den viktigste reaksjonen i Qigong praksis. Bare når Qi er i bevegelse kan stagnasjon og blokkeringer fjernes og først da kan Qigong øvelsene faktisk bedre helse.

Mange snakker om eller studerer Qi årevis, men de færreste FØLER Qi som en levende flytende opplevelse i sin egen kropp. Taijiwuxigong kan gi deg denne direkte opplevelsen. Taijiwuxigong kan positivt påvirke helsen ved å optimalisere kroppens iboende helbredende evne, og føre til en oppvåkning av de medfødte latente funksjoner som alle har.

Spontan bevegelse er et vanlig fenomen i livet. Menneskekroppen er til enhver tid aktiv gjennom ulike fysiologiske prosesser som fordøyelse og metabolisme, produksjon og distribusjon av hormoner, distribusjon av kroppslige væsker, celle fornyelse, etc.

Organer, kroppens vev, muskler med mer utfører alle sine funksjoner i form av spontan bevegelse, mesteparten av tiden ubemerket og ukjent for oss. Tenk deg hvor mange ganger du har blunket med øynene mens du leser dette, hvor mange pust du har tatt,  hvor mange hjerteslag det vil ta å nå slutten av denne siden og ikke glem de fantastiske ting kroppen har gjort i mellomtiden med næringsstoffer fra siste måltidet du har spist. Alt dette helt spontant!

Hår og negler vokser, celler blir erstattet, blod fornyes, organer oppgraderes, alle med fundament i kroppens egen visdom som vi aldri stiller spørsmål rundt – før det går galt. Øvelser hvor man fremkaller spontane bevegelser gir oss tilgang til denne visdommen, samt gjenoppretter kontakt med kroppens selvhelbredende egenskaper.

Livet er bevegelse, og all bevegelse har en frekvens. Det finnes utallige årsaker til at fordelaktige frekvenser og de naturlige indre bevegelser av kroppen blir usynkroniserte eller ikke fungerer på sitt optimale nivå. Hvis normale kroppsfunksjoner er svekket og under pari er det bare et spørsmål om tid før helseproblemer og tidlig aldring setter inn.

Taijiwuxigong setter systematisk fokus på de ulike ytre og indre områder i kroppen. Ekstra fokus settes på ledd, muskler, organer og mest av alt på ryggraden, som alle kroppsdeler er tilkoblet til gjennom nerve traseer som løper langs hele lengden av ryggraden.

Spesielle øvelser er laget for å regulere, normalise og optimalisere frekvenser, bevegelighet og kroppsfunksjoner. Øvelsene tilpasses den enkelte utøver basert på kriterier som styrke, utholdenhet, fleksibilitet etc. som naturligvis også vil øke i løpet av praksis.

For en som er i noenlunde fysisk form kan en Taijiwuxigong trening minne om en variert fysisk trening, med tillegg av spontan bevegelse som i sin tur fremkaller kraftige eksterne og interne bevegelser. Utfallet av dette er at utøveren sitter igjen med følelse av å være full av energi og totalt revitalisert.

Jord kraften

I Taijiwuxigong arbeider vi ikke bare med vår egen energi, men også med jordens energi.

Kraften fra jorden er utømmelig når du vet hvordan du skal bruke de forskjellige øvelsene for utnytte den. Brukt riktig vil denne kraften utfylle og styrke din egen kraft. Sammen er de vitale i arbeidet med å korrigere ryggrad samt motvirke forskyvning og kompresjon av mellomvirvelskiver, og i å aktivere kroppens selvregulerende funksjoner.

Å erfare, forstå, styre og kontrollere disse kreftene er nøkkelen til å behandle og helbrede seg selv og andre.

Fem-Ledds-Pust med Wuxi Daoyin 

Daoyin er kontrollert bevegelse eller semi-spontane øvelser som er rettet mot ulike kroppsområder. Taijiwuxigong direkte oversatt betyr Fem-Ledds-Pust. Gjennom Daoyin retter vi oss mot 5 ulike kroppsområder (hode / nakke, armer / skuldre, bryst, mage/hofter og føtter / hæl). Dette betyr egentlig at vi arbeider med alle leddene i kroppen, tillater dem å “puste” og fornyes ved å fjerne stagnasjon. Vi stimulerer også sirkulasjon av leddvæsker for å bytte gammel væske mot ny, og gjennom dette å bringe leddene ny oksygen og næring.