Spontane bevegelser

Hva skjer når dantien aktiveres og man fremkaller spontane bevegelser? Mye rart! For det første opplever mange rykninger og at kroppen beveger seg av seg selv. Dersom man for eksempel har en gammel skade i skulderen og fremkaller spontane bevegelser der, vil skulderen riste og bevege seg, på samme måte som når det plutselig kommer vann gjennom en vannslange. Noen rister, andre opplever at de hopper eller faller ned på gulvet eller gjesper.

For det andre løsner binqi fra muskler, ledd og organer. Når gammelt stress (for eksempel rester etter gammel sorg) slipper taket og kommer ut i blodbanen får man kanskje en flashback. Avfallsstoffer fra sorg kan føre til at du plutselig blir trist, avfallsstoffer etter gammelt sinne kan gjøre at man blir sint i noen sekunder, og så videre. Dette er naturlig.

Når midtkanalen åpnes opp opplever man en plutselig glede, og da er det mange som begynner å le høyt. Noen opplever kraftige spontane reaksjoner, andre merker nesten ingenting. Fellesnevneren er at man føler et velvære etterpå. Kroppen er renset og utøverne sier at de føler seg roligere og i bedre humør.

Det er vanlig å synes at slike spontane reaksjoner er merkelige, og kanskje lurer man på om andre overdriver, men man fortsetter likevel treningen fordi den føles god. Når binqi i form av gass føres ut til hendene ser man tydelige prikker i håndflatene. Fargene varierer fra hvit (gammelt stress) til blått (gammel sorg) og rødt (gammelt sinne). Jo mer energikanalene åpnes, desto mer binqi fraktes ut fra kroppen og ut til håndflatene og fotsålene. Man kan også oppleve knaking og andre lyder fra ulike ledd når binqi slipper taket og fraktes bort.

Kroppens måte å regulere seg selv på

Spontane (ukontrollerte) bevegelser er en måte kroppen regulerer seg selv på. Får du rusk i halsen hoster du, får du rusk i øyet blunker du. Hjerteslag og tarmens bevegelser er andre eksempler på spontante bevegelser. Det er mulig å få spontane bevegelser også i andre deler av kroppen. Gjennom trening kan man selv fremkalle spontane bevegelser i musklene, og disse renser energisystemet og dermed hele kroppen for binqi. Det blir som en indre vask.

Dr. Shen Hongxun oppdaget de gunstige helseeffektene fra spontane bevegelser da han underviste en gruppe eldre mennesker som hadde problemer med hukommelsen. De klarte ikke å huske rekkefølgen på de mange bevegelsene i taijimønsteret. Derfor ba ham dem om å holde en stilling over tid. Mange av dem fikk spontane bevegelser, og etterhvert forsvant flere av helseplagene deres, hukommelsen ble bedre og humøret ble bedre.

Dr. Shen forsøkte ulike stillinger og metoder, og utviklet etterhvert et eget helsesystem basert på spontane bevegelser. Dette systemet kalte han taijiwuxigong. Det har vist seg at trening i taijwuxigong er en snarvei til å utvikle såkalte taijikrefter, og derfor er gunstig trening også for kampkunstutøvere, i tillegg til dem som opplever helseplager grunnet stress og feil kroppsholdning.