Dyredaoyin

Dyr bruker ulike bevegelser og lyder for å gjøre seg selv mer komfortable, regulere kroppen og bedre sin generelle velvære.

Dyredaoyin er øvelser inspirert av dyrs naturlige bevegelser. Et eksempel er hanen som galer om morgenen samtidig som den strekker og forlenger nakken slik at den åpner nakke- og ryggvirvler. Et annet eksempel er katter som ofte kan observeres sittende i en meditasjonliknende tilstand, mens de maler og er dypt avslappet. Når en katt på sin karakterteriske måte strekker ryggen i en flott bue, er dette nok et eksempel på hvordan dyr bruker kroppen på en naturlig måte som er gunstig helsemessig.

For to tusen år siden, ble folk i det gamle Kina klar over de gode helseeffektene de kunne oppnå ved å etterligne bevegelsene til forskjellige dyr. Ved å studere dyrs naturlige bevegelser og bruke disse til å jobbe med bestemte områder av kroppen, kunne de dra nytte av noe av den medfødte kunnskapen (eller instinkter) dyrene rundt dem hadde. Ved å strekke seg som en hund, eller riste seg slik en hund gjør etter å ha badet, kan man for eksempel korrigere og rette ryggsøylen og derved lindre smerter i ryggen og tilliggende områder.

Inspirert av tanken på å studere (med) dyr, utviklet den berømte legen Hua Tao et sett av øvelser som var basert på de typiske bevegelsene til fem dyr: de fem dyredaoyin’er. Å etterlikne et sprang med kraften til en tiger, labbe avgårde med styrken til en bjørn, steile som en hjort, vri seg som en ape eller fly som en fugl er ikke bare morro, men også svært gunstig helsemessig. Bevegelsene man bruker i de fem dyredaoyin’er kan behandle og bedre ulike fysiske plager blant annet ved å løsne spente muskler og stive ledd.

Dr. Shen Hongxun kombinerte de opprinnelige fem dyredaoyin’er med sin dype kunnskap om østlige og vestlige healingteknikker og utviklet slik sitt eget treningssystem. Systemet bruker en rekke ulike dyrs bevegelser for å behandle sykdom, bedre helsen og skape en følelse av økt velvære. Ulike daoyin’er brukes til behandling av ulike problemer.

Dyredaoyinøvelsene kan anbefales både unge og gamle. De kan lett tilpasses ulike fysiske nivåer. Selv når øvelsene gjøres på en langsom og skånsom måte er de svært effektive i å korrigere kroppsholdningen. Ryggraden korrigeres og rettes og plasseringen av hodet og nakken blir bedre. Dette er viktig, fordi en feilposisjon av nakken ofte er årsaken til aldersrelaterte symptomer som økt blodtrykk, hodepine, synsproblemer, svekket hukommelse, slag og nedsatt følelse eller lammelser i den ene siden av kroppen. Ved å jobbe med nakken kan også blodsirkulasjonen til hodet forbedres slik at hjernevevet får tilstrekkelig næring.

De skånsomme dyredaoyinøvelsene bidrar til å reetablere kroppens naturlige fleksibilitet og bevegelsesrom. Etter at normal bevegelseskapasitet er gjenopprettet kan øvelsene praktiseres fullt ut. Øvelsene er et utmerket middel for å hindre påbegynnelse av ulike aldersrelaterte problemer og generelt gjenopprette en følelse av vitalitet og glede. Øvelsene er inspirerende for både kropp og sinn.