Dr. Shen’s selvbiografi: del 1

Dr. Shen Hongxun’s selvbiografi: del 1

Kinesere sier at for å bli en mester, må du ha fire ting: gode lærere, gode venner, være på rett sted og til rett tid. I mitt liv, vil du se at jeg hadde sjansen til å trene innenfor mange forskjellige retninger. I begynnelsen var det mange ting jeg ikke forstod og jeg kunne heller ikke vite hvor dette til slutt ville lede meg. Kanskje denne historien kan inspirere deg i din praksis og gi deg selvtillit.

biography 1Jeg er nå over 70 år gammel, og har praktisert Taijiquan (Tai Chi) siden jeg var elleve-tolv år. Etter den kommunistiske revolusjon (1949), mens jeg fortsatt var en ung gutt, ble Taijiquan hovedsakelig praktisert av menn over 40 år og av helsemessige årsaker. Taijiquan ble studert av svært få unge mennesker og nesten aldri av barn.

I 1951, da jeg var elleve, hadde jeg vondt i magen. Nesten hele min familie var leger; min far, min mor og noen onkler og tanter, men når vi var syke tilkalte vi vanligvis en lege utenfor familien. Så jeg dro til klinikken til Dr. Wu BaoYuan, som var en studievenn av min onkel, Dr. Shen GuanChang. Han ga meg belladonna tinktur (et alkoholholdig ekstrakt av Belladonna-planten), som raskt lettet magesmerten.

Jeg dro også ofte for å se Taijiquan-demonstrasjoner etter søndagsmessen, med Don SiZhuo; en elev av professor Yao HuanZi. Studentene ble oppfordret til å angripe ham med et spyd, og når de kom nær ham, kastet han dem bakover uten å berøre dem. Utifra dette visste jeg hvem jeg ønsket å studere med og bare ventet på sjansen.

Jeg visste at også Dr. Wu var en viktig student av professor Yao, så når han spurte meg hvem jeg ville trene med svarte jeg raskt at jeg aller helst ville trene med professor Yao og spurte om han ikke kunne introdusere meg. Men det var ikke så lett! Jeg måtte først bevise at jeg var virkelig seriøs. Så jeg begynte å studere Taijiquan under Dr. Wu og hvis jeg jobbet hardt nok ville Dr. Wu introdusere meg til professor Yao. Vi avtalte at jeg skulle starte den påfølgende søndags ettermiddagen.

Dr. Wu BaoYuan – min første Taijiquan lærer
Dr. Wu var en av de første studentene til professor Yao. De møttes ved ZhengDan Universitetet der Dr. Wu studerte medisin og professor Yao leste klassisk kinesisk og engelsk.

Hver søndag ettermiddag praktiserte Dr. Wu og hans elever Taijiquan i hagen til svigermoren. Hagen var stor nok til å trene med rundt et dusin elever – før revolusjonen var familien ganske rik og hadde en hage på mer enn 200 kvadratmeter.

Dr. Wu lærte meg stående positurer som den grunnleggende stillingen An-Bai-He, Lian Chi (tranen sprer sine vinger) og Ti Shou Shang Shi (løft hånden). Han lærte meg også den grunnleggende Yangstilformen og “pushing hands” (skyve med hendene). Fortsatt praktiserer jeg det jeg lærte fra ham.

Dr. Wu var ikke høy, kun 169 centimeter, men han var veldig sterk og hadde stikkende øyne. Under “pushing hands” ba han meg ofte om å løpe raskt mot ham for å dytte ham. Da jeg var akkurat foran ham, løftet han armen eller flyttet en fot og jeg følte en skyvekraft og falt bakover eller en trekkraft og ble trukket frem til like foran veggen. Han brukte ulike Taijiquanstillinger under “pushing hands”; han ville navngi den han skulle bruke og så demonstrere øvelsen med en av sine elever, som alltid endte med å bli kastet til side. Noen av studentene hans var mye høyere enn ham – han så ut som et barn ved siden av dem – men han kunne kontrollere dem fullstendig. Dr. Wu brukte også Taiji krefter til å behandle sine pasienter.

Studier med professor Yao
Min drøm var fortsatt en dag å studere med professor Yao; så jeg jobbet ekstremt hardt. Etter tre måneder ble jeg belønnet: Dr. Wu tok meg med til professor Yao. Han bodde på 124/20 MaoMing Road, kun 15 minutters gange fra der jeg bodde, og så, to ganger i uken, på tirsdager og fredager, gikk jeg til undervisning hos ham etter skolen, sammen med 7 eller 8 andre elever.

biography 2Professor Yao hadde mange andre elever også og noen av dem hadde viktige posisjoner, som Long YiRen, som var visepresident i Kina for en tid siden. Jeg var bare tolv år på denne tiden og var redd for å stille spørsmål, så jeg bare lyttet og jobbet ekstremt hardt. Etter den ukentlige undervisningen kunne jeg knapt gå opp trappen for å gå og legge meg. Jeg øvde også hjemme hver dag i 3 til 4 timer og etterlot meg en dam av svette på gulvet etter at jeg var ferdig.

Professor Yao var buddhist. Han utstrålte en slik mildhet at bare å se på ham gjorde at du følte deg glad. Han var svært presis i bruken av Taiji krefter. Mens han underviste, ville han vanligvis behandle dem han underviste også.

Han holdt en hånd over hodet eller bak pasientens rygg, og samtidig brukte han øynene til å korrigere elevens positur. Undervisningen skjedde også ofte gjennom mental overføring. Han fortalte enkle historier for å forklare Taijiquan teknikkene og for å illustrere rikdommen i den underliggende filosofien.

For å holde meg interessert utførte han noen ganger triks. En dag satte han en fotball midt i rommet og ba meg plukke den opp. Enkelt, tenkte jeg, så jeg gikk for å plukke opp ballen, men den var så tung at den var umulig å løfte, selv om jeg tok i alt jeg kunne. Andre studenter prøvde også, men ingen lyktes. Den siste som prøvde var en stor, sterk mann, og mens han prøvde å løfte ballen, telte professor Yao til tre. På “3” ble ballen så lett som en fjær og mannen suste bakover med ballen. Det var mange andre leker som dette, men jeg har ikke plass her til å fortelle alle sammen.

Å studerer med Professor Yao var svært berikende, ikke bare i form av Taijiquan teknikker, men også i form av selvutvikling som hjalp meg til å utvikle karakterstyrke. Jeg ble også sunn og sterk.

Med en student av Tian ZhaoLing og med Tian ZhaoLing selv
En søndag morgen i 1952 gikk jeg til HuanPu-parken, der master Tian ZhaoLing underviste. Det var en stor gruppe studenter som trente form med ham, og deretter trente de “pushing hands”, først med mesteren selv og så seg imellom.

Tian ZhaoLing var en av de viktigste studentene i Yang familien. Han hadde studert med Yang ChenFu’s onkel og hadde nådd et meget høyt nivå innenfor Taiji. Det er et kinesisk ordtak som sier at  en veldig god lærer også har svært dyktige studenter. Dette var sannelig sant for Tian ZhaoLing og enkelte av hans studenter.

Etter at Tian ZhaoLing dro hjem etter undervisningen, fortsatte ofte elevene hans å trene “pushing hands”. Jeg elsket å se på dette og noen ganger ble jeg så engasjert at jeg uoppfordret ga dem kommentarer og råd.

En av studentene som hørte meg, spurte om jeg trente “pushing hands”. Jeg svarte entusiastisk ja, og han utfordret meg til å prøve med ham. Inntil da hadde jeg bare trent “pushing hands” med professor Yao sine studenter, men jeg aksepterte utfordringen. Vi holdt på i mer enn 20 minutter og prøvde å finne en måte å få den andre til å miste balansen, men verken min motstander – en stor mann på 40 – eller meg selv – 13 år og rundt 40 kg – lyktes. Etterpå spurte han meg hvem jeg hadde lært av og med beundring sa han at jeg måtte ha en veldig god lærer.

Senere fikk jeg vite navnet hans, Zhao TongFan. Han hadde jobbet med Tian ZhaoLing i mer enn 20 år, og hadde drevet med meditasjon like lenge. En annen elev av Tian ZhaoLing var Fu Zhijian, en tannlege som også holdt svært høyt nivå. Han ville også prøve ut “pushing hands” med meg, og etterpå fulgte det på andre også. De likte det faktum at jeg ikke brukte muskelkraft og knapt rørte dem.

Jeg innså hvor heldig jeg var ved å bo i nærheten av parken slik at jeg fikk se alle disse tingene som de andre elevene aldri hadde sett.

Tian ZhaoLing var svært stille da han underviste i parken. De sa han var ulykkelig fordi en av studentene hans hadde forrådt ham. Master Tian ZhaoLing hadde skrevet en bok, Taijiquan sverd, sabel, stokk, pushing hands og partnerform, sammen med sin assistent Chen YiLing. Sistnevnte utga boka under sitt eget navn. Etterpå følte studenten seg så skamfull at han gjemte seg i over 20 år.

Når folk spurte Tian ZhaoLing hvor mange elever han hadde, sa han “ingen”. Og da de henviste til alle menneskene som fulgte ham i parken, svarte han at de bare så på det som en lek. Jeg tror det er sant at man ikke kan få dyp kunnskap innenfor Taijiquan bare ved å følge en mester, og utføre hans form i parken. I den forstand var Tian ZhaoLing’s observasjon sann.

Shanghai var en rik handelsby på denne tiden og mange mestere kom hit fra andre provinser. Jeg fulgte dem gjerne, ettersom jeg bodde i det samme området av byen. Ofte ga jeg lommepengene mine til såkalte “mestere”, bare for å oppdage at de var sjarlataner. Men jeg møtte også noen store og suksessfulle mestere som Lu Song Gao (en Xin Yiquan mester) som jeg studerte mye hos. Jeg var veldig heldig som hadde slike mestere i mitt nabolag, og som åpnet døren for meg til Taijiquan. Men på denne tiden hadde jeg ingen anelse om at jeg selv en dag skulle bli en profesjonell Taijiquanlærer.